Domineer je dag in de ochtend

 

 

Laatst werd mij gevraagd wat de grootste invloed heeft op mijn productiviteit. Ik hoefde er niet over na te denken: mijn ochtendroutine.

In de loop der tijd heb ik gemerkt dat de manier waarop ik mijn dag begin, de toon zet voor de rest van die dag. Specifieker: als ik de dag vol energie en proactief start dan ben ik de hele dag actief en komt er veel uit mijn handen. Ik heb dan echt het gevoel dat ik aan de bal ben.

Andersom: als ik begin met in bed op de snooze-knop te drukken, Facebook te checken, mails te lezen of redenen te verzinnen waarom ik er nog niet uit hoef, dan heb ik gedurende de hele dag het gevoel dat ik achter de feiten aanloop en kan ik er vergif op innemen dat ik aan het eind van de dag baal van het feit dat ik weinig gedaan heb.

De eerste uren van mijn dag zijn cruciaal, ze zetten de toon voor de rest van de dag. Ik zorg dat ik opsta voordat de wereld om mij heen wakker wordt zodat die tijd echt van mij is. En ik spendeer die tijd aan mijzelf.

Ochtendroutine

Mijn manier om de dag proactief te starten is door middel van een ochtendroutine. Dat wil zeggen dat ik een aantal vaste stappen (programmapunten) doorloop in een bepaalde volgorde waardoor ik geen keuzes hoef te maken. Ik hoef er niet over na te denken.

Door de herhaling, iedere ochtend, voelen de stappen als logisch. Vergelijk het met tandenpoetsen voordat je naar bed gaat; ooit was het nieuw voor je en nu voelt vreemd als je je bed instapt zonder gepoetste tanden.

Word de baas over je dag door eigenaarschap te nemen over het eerste uur

Het blijkt dat mensen die een ochtendroutine hebben meer voor elkaar krijgen, gezonder zijn en gelukkiger. Domweg omdat ze, door tijd te investeren in de ochtend, gedurende de dag beter met hun tijd omgaan, bewuster werken aan het behalen van hun doelen, beter overzicht houden en minder stress ervaren.

Een goede ochtendroutine geeft je een kickstart voor je dag. Zowel op geestelijk als op lichamelijk gebied. Je schiet niet direct in de werk-modus, maar investeert eerst tijd in jezelf. Je zorgt dat je een plan hebt én de energie en de juiste mindset om dit plan uit te voeren, voordat je de arena ingaat.

 

 
Mogelijke onderdelen van jouw ochtendroutine

Je kunt je ochtendroutine inrichten zoals je zelf wilt. Als je er maar voor zorgt dat het 100% tijd voor jezelf is. Dit betekent:

  • Zet je telefoon uit; je wilt niet gestoord worden
  • Check geen email. Je wilt proactief zijn, niet reactief, en email (eigenlijk jouw to-do-list waar anderen dingen opschrijven) is bij uitstek OPA – other people’s agenda

Mijn ochtendroutine bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

Voeding en vocht

Na het ontwaken is je lichaam uitgedroogd en heeft het dringend behoefte aan vocht. Direct na het opstaan drink ik twee glazen water.

Als je opstaat is het meestal 8-12 uur geleden dat je voor het laatst hebt gegeten. Ook al heb je op dat moment geen bewuste trek, je bloedsuikerspiegel is laag wat resulteert in een laag energieniveau. Ik merk het direct als ik niet iets eet binnen een uur na het wakker worden. Ik krijg dan een flinke energiedip en het duurt meestal lang voordat ik die heb weggewerkt.

Bewegen

Geef je lichaam een signaal dat het tijd is om wakker te worden door oefeningen te doen die je hartslag omhoog brengen. Mijn ervaring is dat de sufheid direct na het wakker worden daardoor beter wordt bestreden dan door koffie of andere pepmiddelen. Denk bij oefeningen aan een serie kniebuigingen, push-ups of rennen op de plaats. Rek- en strekoefeningen zijn prima om je spieren wakker te maken. Of ga naar buiten en maak een ochtendwandeling.

Mediteren

Als je mij tien jaar geleden had voorgesteld om te gaan mediteren dan had ik je uitgelachen. Echter, de wetenschap heeft mediteren de laatste jaren uit het geitenwollensokkenhoekje getrokken. Onderzoek wijst uit dat meditatie belangrijke voordelen oplevert, zoals stressvermindering, verbetering van het concentratievermogen en vergroting van het geluksgevoel. Zes jaar geleden begon ik met mediteren, meer af dan toe, en de laatste drie jaar is het vast onderdeel van mijn ochtendroutine. Het helpt mij mijn hoofd leeg te maken, beter te focussen en overzicht te houden.

Mijn doelen 

Het regelmatig bekijken van je langetermijndoelen (en de daarvan afgeleide doelen voor middellange en korte termijn) maakt dat je gefocust blijft. Juist de ochtend is hiervoor een goed moment: door mijn doelen fris in het hoofd te hebben, ben ik gedurende de dag beter in staat om hierop te focussen, eraan te werken en afleiding te weerstaan

Planning

Hetzelfde geldt voor mijn planning. Meestal stel ik de planning voor de dag de avond tevoren op en kijk ik hem ’s ochtends nog even door. Mocht ik dat nog niet hebben gedaan dan maak ik de planning tijdens mijn ochtendroutine. In beide gevallen maakt het dat ik precies weet wat ik wanneer ga doen, wat ervoor zorgt dat ik vastberaden aan de slag ga, zonder na te hoeven denken over what’s next. Dit leidt tot meer focus.

En ondertussen…

Ik probeer zoveel mogelijk weg te blijven van schermen. Of in ieder geval van internet. Mijn telefoon gebruik ik als timer voor het mediteren (Insight Timer), maar ik check geen Facebook, Instagram of andere social media. En zeker geen mail! Tijdens mijn ochtendroutine ben ik 100% de baas over mijn leven. Zodra ik mails check dan zijn anderen de baas.

 

Wanneer?

Het is belangrijk dat je je ochtendroutine doet voordat anderen een beroep op je gaan doen. Voordat de kinderen aan je been hangen, voordat je aan of naar het werk gaat. Idealiter neem je er een uur. En in veel gevallen zal dat betekenen dat je hiervoor je wekker eerder moet zetten.

Ik neem, als mijn werkplanning het toestaat, er anderhalf uur de tijd voor. Mijn wekker gaat om 5 uur en hoewel het aanvankelijk even wat moeite kostte: ik zou niet anders meer willen. Het maakt dat ik vol energie aan de dag begin en het gevoel heb dat ik echt aan het roer sta. Het zet absoluut de toon voor mijn dag.

Na mijn ochtendroutine zit ik meestal om 7 uur achter mijn computer en werk ik heel geconcentreerd twee focusblokken van 50 minuten. En als de rest van de wereld rond 9 uur aan het werk gaat, heb ik mijn meest belangrijke taken al afgerond. Wat er die dag verder ook gebeurt, mijn dag is goed.

 

En nu jij! 

Wat is voor jou de ideale manier om je dag op te starten? Laat van je horen in het commentaarveld hieronder!

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Nieuwsbrief!

 

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding BrainDump naartoe sturen?

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding Ideale Planning naartoe sturen?