Ga jij stuurloos de nieuwe werkweek in? 

Welkom op de maandagochtend! Ik heb een uitdaging voor je:

Doe deze week eens helemaal niets aan plannen. Geen doelen stellen. Niet bedenken wat je wilt bereiken. Trek geen eigen plan, maar reageer gewoon op wat er op je afkomt. Laat je 5 dagen leiden door je inbox, verzoeken van anderen, social media, Netflix… Gewoon go with the flow, lekker reactief. 

Ga je de uitdaging aan? Doe je mee?

Ik zou het je niet aanraden.

Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar ik vermoed dat je dan op vrijdagmiddag niet bepaald met een voldaan gevoel de week afsluit. Dat je eerder het gevoel hebt dat je honderdduizend dingen hebt gedaan maar dat je weinig hebt bereikt. Dat je verdomd druk bent geweest, maar niet bent toegekomen aan dat wat voor jóu belangrijk is.

Heel druk dus, maar weinig productief

Toch kom ik heel veel mensen tegen die hun werkweek  go with the flow starten. Zonder een plan. Die op maandagochtend meteen in de doe-modus schieten. Hun computer opstarten, hun inbox open en dan lekker beginnen te reageren op dat wat andere mensen van hen willen.

Die op ieder verzoek van anderen direct ja zeggen. Of steeds reageren op dat wat het hardste schreeuwt zonder andere dingen eerst af te maken.

 Die in hun bootje zitten, maar vergeten te roeien en te sturen in de richting waar ze naar toe willen. En dus met de stroom mee drijven, een hele andere kant op dan ze eigenlijk zouden willen.

 Wat ook niet helpt: je brein is liever druk dan productief en vindt het dus heerlijk om reactief te zijn. En daar ben je mooi klaar mee, want je staat direct al met 1-0 achter en daar gaat je bootje!

Als je echt wat wilt bereiken zul je dus pro-actief aan de slag moeten. Jouw tijd bewaken en beschermen. Ervoor vechten, anders gaan andere mensen ermee vandoor.

 Doelbewust werken dus, maar daarvoor moet je wel een plan hebben.

 En daarom is het zo belangrijk om, voordat je zo meteen aan de slag gaat en aan je werkweek begint, even tijd te investeren in het maken van een weekplanning. 

Niet meteen doen-doen-doen, maar even 20 minuten bedenken: wat is nu écht belangrijk? Waar liggen mijn prioriteiten?

 Wat wil ik deze week bereiken, wat moet ik daarvoor doen en wanneer gaat dat gebeuren?

 Die 20 minuten tijdsinvestering win je gemakkelijk terug. En geloof me, het voldane gevoel aan het einde van de week is onbetaalbaar.

 Ik wens je een mooie week!

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs