Productiviteit in de Kerstvakantie

kerstvakantie

Toen ik nog in het bedrijfsleven werkte, nam ik bijna nooit vakantie in de kerstperiode. Het was een prima tijd om te werken. Buiten was het grauw en grijs en binnen liep alles ineens op een lager tempo. Als of je in het oog van de orkaan zat. De stilte tussen twee stormen.  

De druk was van de ketel, bijna iedereen was weg en daardoor heerste er een bijzonder sfeer onder hen die wel doorgingen. Er was tijd voor mooie gesprekken. Mensen zocht elkaar op.

Investeren in het komende jaar

Maar behalve de sfeer was er voor mij nog een belangrijke reden om door te werken. De luwte maakte dat er tijd was om te investeren in een goede start van het nieuwe jaar. 

Tijd om die dingen te doen die ik me al heel lang had voorgenomen, maar waar ik nooit aan toe kwam. Investeren in dingen die het leven makkelijker maakten of overzichtelijker.

7 kerstvakantie-tips voor het verhogen van je productiviteit in het komende jaar

Neem de tijd om op te ruimen

Ga eens kritisch door al je spullen heen en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Maak je bureau leeg en werk alle stapeltjes weg. Ruim bureauladen op. Als je niet papierloos werkt, ga dan eens kritisch door je filing systeem heen. 

Schoon je computer op

Neem een middag om je computer op te schonen. Verwijder programma’s en files die je niet meer gebruikt. Creëer overzicht door je bureaublad leeg te maken. Kijk kritisch naar je mappenstructuur (is alles makkelijk vindbaar?) en pas die eventueel aan. 

Werk je mailbox bij

Meld je af van iedere nieuwsbrief die je niet meer wilt ontvangen. Maak je inbox leeg door de inhoud te verwerken. Tips hiervoor vind je hier

Maak checklists

Processen die je regelmatig uitvoert, doe je waarschijnlijk zonder erbij na te denken. Maar wellicht heb je ook processen die minder frequent voorkomen en waarvoor je iedere keer het wiel weer moet uitvinden. Hoe zat het ook alweer? Wat was de volgorde? 

Voor die processen heb ik een file met checklists: voor ieder proces een aparte lijst die ik kan aflopen als een recept in een kookboek. Even een investering om ‘m te maken, maar uiteindelijk bespaart het heel veel tijd. 

Maak standaard mails

Stuur je vaak mails met standaard teksten? Kopieer je die dan uit eerder verstuurde mails? Of ga je elke keer het wiel opnieuw uitvinden?

In ieder email-programma kun je werken met standaard teksten. Eén keer schrijven en dan oneindig vaak gebruiken in toekomstige mails. Via Google vind je hoe. 

Laat van je horen

Persoonlijk contact is goud waard. Mail of bel zakenrelaties om ze te bedanken voor de samenwerking van afgelopen jaar. Of stuur een berichtje aan die klant waar je afgelopen jaar niets meer van vernam. De jaarwisseling is dé legitieme reden om weer eens contact op te nemen. 

Maak de balans op

Neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat ging goed? Wat kan beter? Wat ga je volgend jaar meer doen en waarmee ga je stoppen? Wat wil je bereiken in 2022? Wat wil je ontwikkelen? Maak een plan voor het komend jaar! 

Denk na

Sluit jezelf af van kantoor- of huisgenoten, pak pen en papier en laat minimaal een uur lang je gedachten gaan. Over een bepaald project dat wel wat denkkracht kan gebruiken, over de uitwerking van bepaalde plannen of gewoon over niets. Kijk wat er in je opkomt.  

Alternatief: doe een braindump en pen alles op wat er de komende tijd aandacht nodig heeft.

Bonus tip: doe helemaal niets en rust lekker uit

Heb je geen zin/behoefte om aan het werk te gaan? Des te beter! Gebruik de periode rond de feestdagen om los te koppelen van de dagelijkse sleur. 

Ontspannen, goed slapen, gezelligheid, leuke dingen doen, zo af en toe naar buiten; allemaal zaken die je helpen om je hoofd leeg te maken en weer een frisse blik te krijgen en jezelf weer op te laden voor een goede start van 2022! 

Ik ben benieuwd, wat wordt jouw investering in het nieuwe jaar? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder! 

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding BrainDump naartoe sturen?

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding Ideale Planning naartoe sturen?