Waarom je langer over je werk doet dan nodig is

Over 30 minuten moet ik de deur uit en daarvóór moet dit blog klaar zijn. Als in: geschreven, foto erbij en geplaatst op m'n website.

Dertig minuten is niet veel. Tenminste: voor mij. Normaliter doe ik al gauw een uur over het schrijven van een blog: thema bedenken, even wat research, schrijven, schaven, herschrijven, nogmaals schaven, inkorten, alinea verschuiven, alinea opnieuw schrijven, checken op taal, foto uitzoeken, begeleidende tekst schrijven, klaar. 

De meeste tijd gaat ‘m zitten in het schaven en verbeteren. Polijsten tot ik tevreden ben. En dat ben ik niet snel – want perfectionistisch.

Maar perfectionisme is niet de enige reden dat ik er een uur over doe. Een andere belangrijke factor is de Wet van Parkinson

Het werk (aan een taak) dijt uit

naar de beschikbare tijd om die taak te realiseren. 

Met andere woorden: als ik een uur tijd inplan om een blog te schrijven, dan ga ik er ook een uur over doen. Ook al zou dat in 20 minuten kunnen. Doordat ik minder druk voel, werk ik langzamer en ben ik minder gefocust. Ook blijf ik langer in de weer met verfraaien en verbeteren. Terwijl het de vraag is of dat nodig is. 

Een ander herkenbaar voorbeeld van deze wet is de vergadertijd. In de meeste organisaties is deze standaard 1 uur. Dat uur wordt dan ook meestal helemaal gevuld, terwijl de agenda vaak in kortere tijd afgerond zou kunnen worden. 

Toepassingen

Met de kennis van de Wet van Parkinson kun je experimenteren: breng je deadlines terug naar een minimale tijd.

  • Ga de uitdaging aan en geef jezelf ’s morgens 10 minuten (harde deadline!) om de belangrijkste mails te lezen en beantwoorden. Doe de rest van je mails aan het einde van de dag als je al je belangrijkste taken hebt afgerond, maar stel ook dan een limiet.
  • Stel een tijdslimiet voor je gebruik van social media
  • Ga met je laptop naar een koffietentje zónder je oplader en dwing je om dat rapport af te hebben voordat de batterij op is. 
  • Breng de standaardtijd voor vergaderingen terug tot 30 of 45 minuten. 
  • Spreek met jezelf af om iedere twee uur naar een andere werkplek te verhuizen en maak een to-do-lijst voor iedere locatie. Uiteraard moet het lijstje afgewerkt zijn voordat je vertrekt naar de volgende plek. 

Zo. Klaar met het verhaal. Is ‘ie perfect? Nee. Is ‘ie goed genoeg. Ja. 

Ik heb nog 5 minuten om een foto te zoeken en het blog te plaatsen. Rennen! 

Ondertussen een vraag aan jou: Op welke zaken zou jij tijd kunnen winnen door strengere tijdslimieten aan te houden? Deel het hieronder!

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding BrainDump naartoe sturen?

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding Ideale Planning naartoe sturen?