Verbeter je productiviteit – experimenteren in de zomervakantie

Toen ik nog in het bedrijfsleven werkte, vond ik doorwerken in de zomervakantie heerlijk. De werkdruk was lager, er waren veel minder vergaderingen en er was meer tijd om creatief na te denken en gefocust ergens aan te werken. 

Een soort oase van werken op mijn manier

En eerlijk gezegd baalde ik er dan ook een beetje van als mijn collega’s weer terugkwamen van vakantie en alles weer werd zoals het altijd was.

Laboratorium

Tot ik besloot om de zomervakantie als laboratorium te gebruiken voor mijn planning van de rest van het jaar. 

Ik bedacht wat ik anders wilde in mijn werk. Hoe mijn ideale werkweek eruit zou zien. Hoe ik zo lekker en productief mogelijk zou kunnen werken. En ik begon met experimenteren. 

De uitkomsten van het experiment gebruikte ik om mijn agenda voor de komende maanden aan te passen. 

Hieronder een voorbeeld uit mijn vorige bestaan als manager.

Geleefd worden

Ik had in die tijd vooral het gevoel dat ik geleefd werd. Dat anderen te veel invloed hadden op mijn agenda. Met als resultaat: heel veel waan van de dag en veel te weinig tijd om aan dingen te werken die voor mij belangrijk waren.  

Zaken zoals processen optimaliseren, kwaliteitsverbeteringen doorvoeren en teamontwikkeling. Allemaal dingen die vaak vroegen om een paar uur volledige focus en concentratie.

In de vakantie heb ik toen bewust focusblokken in mijn agenda gereserveerd om op die manier hier wel genoeg aandacht aan te kunnen besteden. Iedere dag 2 uur tijd om geconcentreerd te werken aan één onderwerp.

Alle afleiding uit en weg, vingers in m’n oren en meters maken.

Knallen in de ochtend

Om uit te vinden wat het beste werkt voor mij heb ik tijdens de vakantie die focusblokken op verschillende tijdstippen op de dag ingepland.

Al snel merkte ik dat de vroege ochtend voor mij favoriet was. Aan het begin van de dag – nog fris en fruitig – knallen en dan daarna tijd voor alle minder belangrijke zaken. 

En met die wetenschap heb ik toen voor de maanden na de vakantie focusblokken ingepland. Vijf dagen per week was toen niet haalbaar, maar drie lukte wel. Maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 11. En dat werkte als een dolle.

De omgeving

Dat gingen niet helemaal zonder slag of stoot. Er moesten wat vaste vergaderingen verzet worden. En mijn omgeving moest even wennen dat ik in de ochtenduren minder goed bereikbaar was. 

Maar er was sympathie voor het idee en een aantal collega’s raakte geïnspireerd om hetzelfde te doen. 

En nu, jaren later, zijn mijn ochtenden nog steeds heilig en gereserveerd voor deep work. En daarmee een basis voor mijn productiviteit. Dankzij die zomervakantie.

En nu jij

Bedenk eens voor jezelf wat jij zou willen aanpassen in je werk. Wat is er te weinig of te veel? Wat heb je nodig om lekkerder te werken? Om toe te komen aan de dingen die voor jou belangrijk zijn? Om meer te bereiken in minder tijd en met minder stress?

Gebruik de resterende rustige weken om te experimenteren wat voor jou het beste werkt. En pas, indien nodig, je agenda aan voor de komende maanden – voordat je collega's terugkomen van vakantie en de waan van de dag weer toeslaat.

En mocht je hierover met mij willen sparren, laat het dan vooral weten. We kunnen altijd even een korte call doen om je op gang te helpen.

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs