5 tips voor het afsluiten van je werkdag

Aan het einde van een werkdag wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk naar huis. Kinderen ophalen, relaxen, sporten, tijd voor Netflix, lezen of social media. Allemaal heel goede redenen om zo snel mogelijk je computer uit te zetten en de boel de boel te laten.

Maar als je nog even de moeite neemt om wat extra tijd besteden aan het afsluiten van je dag dan kan dat je de volgende dag een hoop plezier en productiviteit opleveren.

Want wat je aan het einde van je werkdag doet, heeft invloed op hoe productief je volgende dag zal zijn. Een succesvolle dag begint de dag ervoor. 

Dat leerde ik toen ik mij bewuster ging bezighouden met het afsluiten van mijn werkdagen.

Tot die tijd was het computer uit, jas aan en wegwezen. Mijn bureau achterlatend als een slagveld: overal papier, pennen, post-its en lege koffiebekers.

Totdat ik besefte dat ik ’s morgens vaak lastig op gang kwam. De confrontatie met een vol bureau, de twijfel over wat eerst aan te pakken (pfffft… dan maar eerst koffie), reactief aan de slag gaan met onbelangrijke zaken. Ik moest me er echt toe zetten om productief aan het werk te gaan.

De oplossing bleek te liggen in de afsluiting van m’n werkdagen. Door bewust even de tijd te nemen om mijn werkdag goed af te sluiten, kom ik de volgende dag veel gemakkelijker op gang.


Tips voor het afsluiten van je werkdag

Hieronder 5 routines voor het einde van de werkdag die ik in de loop der tijd ben gaan toepassen en die mij helpen om de nieuwe werkdag goed op te starten.

In totaal kost deze afsluiting mij 10-15 minuten per dag. Maar deze investering win ik de volgende dag ruim terug.

Hier komen ze

1.Bepaal je taken voor de volgende dag

Dit is de routine die mij het meest oplevert. Bepaal aan het einde van je werkdag je 3 Meest Belangrijke Taken voor de volgende dag aan het einde van je werkdag. Er zijn zat goede redenen:

  • Herken je dat je vaak goede ideeën krijgt als je ’s morgens onder de douche staat? Dit komt doordat je onderbewustzijn tijdens je slaap doorwerkt en dan de tijd heeft om ideeën en oplossingen te genereren voor zaken waar je je in je hoofd mee bezig houdt. Door je al bewust te zijn van waarmee je de volgende dag aan de gang wilt, kan je onderbewustzijn tijdens je slaap alvast aan de slag.
  • ’s Avonds al weten wat je morgen wilt gaan doen maakt dat je rustiger slaapt omdat je voorkomt dat je er ’s nachts bewust of onbewust over gaat liggen malen,
  • Als je direct na je werk je to-do-lijst voor de volgende dag maakt, zit alles wat je die dag gedaan hebt nog fris in je hoofd. Het maken van zo’n lijst is daarmee gemakkelijker dan ’s morgens bij je opstart,
  • Al weten wat je die dag te doen staat, maakt dat je ’s morgens iets hebt om je bed voor uit te komen. Het biedt direct houvast en je kunt meteen aan de slag. Je brein vindt het namelijk lastig om de dag te beginnen als er onzekerheid is en er direct beslissingen genomen moeten worden. Zorg dat je de dag gemakkelijk ‘inglijdt’ door al te weten wat je gaat doen.
  • Je kunt ’s morgens direct starten, zonder eerst afgeleid te worden door e-mail of agendabeheer
  • Je zit zelf aan het stuur want je hebt een plan; je weet wat je af wilt hebben aan het einde van de dag. Dat voorkomt dat je in het plan van iemand anders valt en dat je reactief handelt op dat wat er op je afkomt, in plaats van pro-actief aan de slag te gaan met dat wat voor jou belangrijk is.


2. Maak een planning voor de volgende dag

Nu je weet waar je aan wilt gaan werken, maak dan ook meteen een planning voor de volgende dag.

Tips:

  • Zorg dat je de dag begint met de 3 Meest Belangrijke Taken. Als je die eenmaal hebt afgerond dan heb je sowieso een goeie dag, wat er daarna dan ook mag gebeuren
  • Begin met de taak die je het lastigst/meest vervelend vindt. Zorg dat je die zo snel mogelijk wegwerkt. Anders blijf je daar de hele dag tegenop zien en blijft hij spoken in je achterhoofd. Bijkomend voordeel: het wegwerken van een vervelende klus geeft je een goed gevoel en energie om verder te gaan met de volgende klussen.


3. Stop met werken op een logisch punt

Als je vandaag werkt aan een klus waarmee je morgen verder wilt gaan, stop dan op een punt waarop je ’s ochtends gemakkelijk kunt beginnen. Kies hiervoor iets waarbij je zonder veel nadenken verder kunt, zodat je morgen gemakkelijk de dag inglijdt.

Tip: heb je al ideeën over hoe je de volgende morgen verder kunt gaan? Krabbel ze dan alvast op een papiertje en leg dat klaar, zodat je gedachtelijn niet onderbroken wordt.


4. Zorg voor een opgeruimd bureau

Voor de meeste mensen geldt dat werken aan een opgeruimd bureau rust in het hoofd en focus geeft. Is dat bij jou het geval? Zorg dan dat je werkplek ’s avonds is opgeruimd en dat spullen die je de volgende dag nodig hebt alvast klaarliggen.

5. Prepareer je computer voor de volgende dag

Zorg dat je computer klaar is voor een nieuwe werkdag. Sluit alle websites en programma’s af die je de volgende morgen zouden kunnen afleiden (ook je mail!). Dit scheelt je wilskracht in de ochtend.


Wat kun jij NU doen in 5 minuten?

Plan nu in je agenda voor de komende vijf werkdagen iedere dag 15 minuten de tijd om je dag goed af te sluiten. Kijk na die vijf dagen wat het je oplevert.

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Mailinglist!

 

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding BrainDump naartoe sturen?

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding Ideale Planning naartoe sturen?