5 Redenen om vandaag niet op je werkplek te werken

Er zijn van die momenten waarop ik behoorlijk vastzit. Dat er weinig uit mijn handen komt en ik constant bezig ben om afleiding te zoeken in plaats van aan het werk te gaan.

Dat zijn de momenten waarop ik mijn geheime wapen inzet.

Ik verander van werkplek

Ik pak m’n spullen en vertrek naar een andere plek. Dat kan een ander bureau zijn of een vergaderkamer. Maar als het even kan dan verhuis ik naar een koffietentje.

Dat er iets was met werken buiten mijn normale werkplek, merkte ik in de periode dat ik voor mijn werk veel vloog. Dat ging gepaard met behoorlijk wat rondhangen op luchthavens en daar bleek ik vaak veel productiever te zijn dan achter mijn bureau. Tijdens het wachten voor mijn vlucht kon ik heel gefocust allerlei items van mijn takenlijst afwerken.

Er blijkt een officiële term te zijn voor dit verschijnsel: Het Coffee Shop Effect

Werken in een koffietentje blijkt je productiviteit te verhogen. En niet alleen vanwege het cafeïne-aanbod. Er blijkt meer aan de hand te zijn.

Hieronder 5 goede redenen om regelmatig je spullen te pakken en een andere werkplek te zoeken:

Nieuwe omgeving, nieuwe kansen

In een nieuwe omgeving word je geconfronteerd met nieuwe stimuli. Je brein reageert hierop door nieuwe wegen en mechanismen te creëren om je taken te volbrengen. Je hersenen gaan dus anders over je taken nadenken, waardoor je uit de sleur breekt, creatiever wordt en meer voor elkaar krijgt.

Een andere locatie voelt aan als een blank canvas, een frisse start. Een nieuwe omgeving waarin je in staat bent om alles te doen wat je moet doen.

Je brein wordt uitgedaagd

Toen we in de oertijd nog met z’n allen op de savanne leefden, moesten we extreem op onze hoede zijn. Iedere beweging om ons heen kon levensgevaar betekenen. Die alertheid zit nog steeds in ons brein ingebakken.

Tegenwoordig loopt het zo’n vaart niet meer, maar een nieuwe omgeving houdt je brein nog steeds wel alert. Het gevaar voor wegdromen en inkakken is daardoor kleiner en je productiviteit hoger.

Reuring van mensen die niets met je te maken hebben

Voor sommige klussen moet ik mij volledig af kunnen sluiten. Geen achtergrondgeluiden. Volledige concentratie. Op andere momenten is het fijn om wel geroezemoes te horen. De energie van anderen voelen, maar zeker weten dat ze niets van mij willen of van me nodig hebben, maakt dat ik heel gefocust kan werken.

Vandaar dat ik voorheen op luchthavens altijd zoveel gedaan kreeg. En nu ik veel minder vlieg, is een koffietentje een prima vervanging.

Een nieuwe omgeving voorkomt dat je in oude routines vervalt

In een bekende omgeving heb je je eigen manier van werken. En daarmee ook je eigen manier van afleiding zoeken. Vooral dat laatste is vaak behoorlijk ingesleten en lastig om jezelf aan te onttrekken.

Het voordeel van een nieuwe omgeving is dat die bestaande triggers voor niet-productief zijn vaak ontbreken, waardoor je meer gefocust aan het werk gaat.

Je moet ooit weer terug naar je normale werkplek

Omdat je vaak niet tot in het oneindige op die andere plek kunt blijven, ervaar je een zekere tijdsdruk. Hierdoor is het gemakkelijker om je te focussen en in een flow te blijven.

Tip: Vaak ga ik naar een koffietentje om te kunnen focussen op één bepaalde taak en die af te ronden. En om de tijdsdruk wat op te voeren neem ik dan wél m’n laptop maar niet de oplader mee, waardoor ik flink gas moet geven om klaar te zijn voordat het scherm op zwart springt.


Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Mailinglist!

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs