Een simpele manier om te voorkomen dat je gierend uit de bocht vliegt

Ik ben de dag echt uitstekend begonnen. M’n to-do-list heb ik gisteravond al opgesteld met m’n Meest Belangrijke Taken bovenaan. Goed geslapen, op tijd opgestaan, m’n ochtendritueel afgerond. Mijn bureau is leeg, geen afleiding. Ik weet wat ik wil doen, ik ben er klaar voor. Ik kan aan de slag!

Braaf begin ik met m’n eerste taak: een blog schrijven. Ik heb al een onderwerp, dus daar hoef ik niet over na te denken. Rammen maar!

Halverwege het schrijven bedenk ik mij dat ik nog informatie mis. Die bevindt zich in een attachment bij een mail. Ik open mijn mailprogramma en dan gaat het mis…

Gierend uit de bocht

Op zoek naar het attachment zie ik nieuwe mails binnenkomen. Die van Nienke trekt direct mijn aandacht. In hoofdletters in de onderwerp-regel: SPOED. Ze zoekt de titel van een boek voor een training die ze samen met mij aan het voorbereiden is. Ik duik in bol.com en stuur haar de titel.

Terwijl ik daarmee bezig ben bedenk ik mij dat ik haast moet maken met het bestellen van de boeken die mijn moeder op haar verlanglijst heeft staan. Haar verjaardag is eind van de week. Vlug de boeken besteld en bij het afrekenen krijg ik bericht dat mijn creditcard-gegevens niet meer up to date zijn. Dat klopt want ik heb vorige week een nieuwe kaart ontvangen, maar die is nog niet geactiveerd.

Snel even naar de site van mijn bank en terwijl ik de benodigde handelingen uitvoer, bedenk ik mij dat ik voor het einde van de maand mijn automatische overschrijving naar goed doel X nog moet stopzetten. Meteen maar even doen. Ondertussen schiet me te binnen dat ik mijn inkomstenbelasting nog moet betalen, maar wanneer was dat ook alweer precies? Even inloggen op www.belastingdie…..

Afijn, je voelt het al. Het werd een productieve ochtend. NOT.

De Monkey Mind

Van alles gedaan behalve het blog geschreven dat boven aan mijn lijstje met MBT’s stond. Ik ben verzand in allemaal kleine klusjes. Totaal ontspoord. De hele ochtend druk geweest en naar m’n gevoel niets gedaan.

Natuurlijk had ik die mail van Nienke niet direct moeten openen. Zelfs andermans spoed kan wachten totdat ik bewust pas aan het einde van de ochtend aan het verwerken van mijn mails begin.

Maar het proces na het openen van mijn mail is ook interessant: zodra ik ergens aan begin, schieten er allerlei associaties door mijn hoofd. De ene gedachte leidt tot de andere, van boek naar verjaardagscadeau naar creditcard… en dat kan eindeloos doorgaan.

Dit wordt vaak beschreven als de Monkey Mind: als een aapje in het oerwoud dat eindeloos van de ene tak naar de andere schiet. En van boom naar boom. Rusteloos. All over the place.

Het bijeffect

Behalve dat het blijven hangen in die Monkey Mind ervoor zorgt dat ik afgeleid word van mijn belangrijkste taken gebeurt er nog iets wat mijn productiviteit ernstig belemmert.

Het schakelen van de ene taak naar de andere maakt dat je niet in een flow komt. Iedere keer als je teruggaat naar je oorspronkelijke taak kost het je brein ongeveer 20 minuten om weer volledig gefocust te zijn.

Te simpel voor woorden

Soms is het leven heel simpel. Sinds ik bovenstaand proces begon te herkennen en zag dat dit een patroon was waar ik regelmatig in terecht kwam, heb ik een heel eenvoudige oplossing om die associatieve gedachten-trein direct te stoppen.

Iedere morgen, voordat ik begin te werken, leg ik een leeg vel papier op mijn bureau. Zodra er een gedachte opkomt die gaat over: ‘dit mag ik niet vergeten’ ,‘dat moet ik nog doen’ of ‘hé, zou het geen goed idee zijn om…’ dan noteer ik die gedachte op het papier en vervolgens ga ik verder met dat waar ik mee bezig was.

Pas als ik mijn Meest Belangrijke Taken heb afgerond pak ik het lijstje met de ingevingen erbij en bepaal ik wat ik met ieder genoteerde item ga doen. Meteen afronden, inplannen op een bepaalde dag of plaatsen op mijn basis-takenlijst.

Te simpel voor woorden, maar het werkt uitstekend.

 

En nu jij!

Herken jij de Monkey Mind bij jezelf? En wat is jouw remedie? Laat van je horen in het commentaarveld hieronder!

 

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Mailinglijst!

delen
tweet
delen
save
delen

2 reacties

 1. Goedemorgen Joost,
  Inderdaad, even opschrijven, parkeren en er later een prioriteit aan geven.
  Zojuist heb ik mijn mailinstellingen veranderd naar ophalen per uur. Dat geeft rust.
  Fijne dag!

  1. Ha Marieke,

   Mooi dat je het herkent! En goed idee, dat aanpassen van die mailinstellingen. Kan mij voorstellen dat het rust geeft. Ik ga nog een slag verder; ik zet mijn mailprogramma uit als ik het niet gebruik en dan krijg ik ook geen meldingen. En als ik veel concentratie nodig heb om een ingewikkelde mail te schrijven dan zet ik óf mijn wifi uit (en dan komen er dus geen mails binnen) of ik schrijf ‘m eerst in Word en kopieer de tekst dan naar mijn mail.

   Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs