Dingen waar ik heel graag iets mee wil doen, maar waar ik nooit aan toekom

Heb je dat ook, dat er regelmatig dingen in je hoofd oppoppen waarvan je denkt: daar wil/moet ik iets mee doen!? Bij mij zijn dat vaak dingen die meer tijd kosten dan gewoon een afspraak met mezelf of een flinke dag werk. Ideeën, nieuwe projecten, dingen die ik wil leren of waar ik stappen in wil zetten of zaken die extra aandacht nodig hebben.

Ze kunnen met mijn werk hebben te maken (het uitdenken van een nieuw product of het mijzelf verdiepen en bekwamen in een nieuwe marketing tool) of juist niet (het opruimen van mijn huis inclusief heel veel weggooien of het herinrichten van mijn werkkamer). Allemaal zaken die ik graag wil doen maar waar ik bijna nooit aan toekom omdat er een langere periode van aandacht voor nodig is.

Ik kan die ideeën en plannen natuurlijk bewaren tot het nieuwe jaar en er voornemens van maken. ‘Dit ga ik allemaal doen in 2019!’ Maar mijn ervaring is dat een hele lijst met voornemens leuk is tot pakweg half januari. Vervolgens dendert het leven er dwars doorheen en liggen de voornemens als vergeten speelgoed in de hoek. Net als het vers aangeschafte abonnement voor de sportschool; er komt dan dus helemaal niets van terecht.

Homeopathische aandacht

En even in alle eerlijkheid: zo’n hele lijst met ideeën werkt voor mij sowieso niet want mijzelf kennende begin ik vol enthousiasme aan drie of vier zaken tegelijk. En met het dagelijkse werk dat gewoon doorgaat, zorgt dat voor homeopathische aandacht (haast oneindig verdund), te weinig overzicht (en dus onrust in mijn hoofd) en te weinig tractie (vaak nul).

Maandthema’s

Totdat bij mij het idee opkwam om te gaan werken met maandthema’s: Iedere maand staat er één item van mijn ‘Van die dingen waar ik heel graag iets mee wil doen, maar waar ik nooit aan toekom’-lijst centraal.

Tijdens die maand ruim ik, liefst dagelijks, bewust tijd in voor dat  bewuste thema. Ik lees erover, probeer er mensen over te spreken, zoek op internet, koop eventuele benodigdheden, etc.

Ook staat het iedere dag als kopje in mijn agenda als reminder. Een paar keer per week is het onderdeel van mijn Meest Belangrijke Taken en het wordt geëvalueerd in iedere Weekly Review van die maand.

Het werken met maandthema's geeft mij rust en overzicht en maakt dat ik bewust voortgang boek met zaken die voor mij belangrijk zijn.

Voorbeelden van thema’s

Maandthema’s gaan bij mij altijd over zaken die ik gedurende een maand een extra duw wil geven. Vaak zijn het zaken die passen bij de planning van het jaar.

Zo wil ik over drie weken mijn eerste webinar houden (spannend! Aankondiging volgt!). Iets wat ik nog niet eerder heb gedaan en waarbij -voor de eerste versie- heel veel komt kijken, dus bij uitzondering dit keer een thema voor twee maanden: Webinar (november en december 2018).

Soms zijn het zaken die de fundamenten verstevigen. Zo had ik de afgelopen maanden als thema’s:

 • Money Management (juni). Door het jaar heen houd ik mijn financiële administratie behoorlijk bij, maar ieder jaar staat Money Management een maand centraal. Dit jaar ben ik o.a. bezig geweest met een nieuwe hypotheek, een heroverweging van mijn spaardoelen en van goede doelen waaraan ik doneer en daarnaast heb ik gekeken naar een nieuw kasboek-systeem
 • Opruimen en filen (augustus). Een rustige zomermaand om eens door alle systemen heen te gaan en te kijken wat er weggegooid kon worden en hoe zaken beter geordend kunnen worden.
 • Trainingen -oud en nieuw- (september). Ik volg regelmatig trainingen en heb stapels notitieboeken met aantekeningen liggen. Die heb ik in september allemaal doorgelezen en zo mijn kennis opgehaald en daar nieuwe ideeën uit gedestilleerd. Tevens ben ik een week in de VS geweest voor het volgen van een training.

Ik doe bewust twee of drie maanden per jaar geen thema, om zo ook rust en ruimte te creëren voor andere zaken. Dit jaar waren juli en oktober themaloos.

Het komend jaar

Voor 2019 staan de eerste ideeën op papier, maar nog niet gepland:

 • Simplificeren
 • Online coaching
 • Online training creëren
 • Systemen herzien en ontwerpen
 • Automation
 • Natuur
 • Spaans
 • En uiteraard het jaarlijks terugkerende Money Management
Ideeën van anderen

Van anderen weet ik dat ze ook maandthema’s hebben die gekoppeld zijn aan persoonlijke kwaliteiten en deugden die ze extra aandacht willen geven. Zo hebben zij thema’s als dankbaarheid, vriendelijkheid, focus, integriteit, luisteren, gastvrijheid, journaling en luieren(!).

Ik ben benieuwd

Welke maandthema’s zou jij voor jezelf kunnen bedenken? Laat het weten in het commentaarveld hieronder! 

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Mailinglijst!

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs