Die ene seconde die bepaalt of het een productieve dag gaat worden…

Als mijn wekker gaat, zijn er grofweg twee scenario’s die zich kunnen ontvouwen. En de keuze tussen die twee scenario’s bepaalt voor een heel belangrijk deel of ik een productieve dag ga hebben of dat ik de boel laat lopen. De hoofdpersoon in beide scenario’s is mijn mobiele telefoon. Of eigenlijk ik. Of allebei. De vraag is: wie is de baas?

Even wat achtergrondinformatie. Mijn ochtend is heilig voor mij. De manier waarop ik mijn dag start, heeft grote invloed op hoe die verdere dag verloopt. Het liefst sta ik vroeg op. Rond 05.00 uur. Tijdens mijn ochtendritueel zorg ik dat ik mijzelf mentaal prepareer voor een productieve dag. Daarna ga ik snel aan de slag. De eerste werkuren zijn voor mij belangrijk omdat ik tussen 07.00 en 11.00 uur mijzelf het beste kan concentreren. Dat zijn de uren waarin ik veel energie heb, op mijn scherpst ben en echt meters kan en wil maken. Daar is mijn ideale planning op gebaseerd.

Wie is de baas?
Terug naar de twee scenarios. Ze beginnen op dezelfde manier: de wekker gaat. Of beter: het alarm van mijn mobieltje gaat af. Ja, mijn mobieltje is mijn wekker. Hij ligt naast mijn bed en staat op flight modus.

Nu ben ik geen snoozer, dus ik druk het alarm uit. Ik ben wakker. En dan. Dan komt the defining moment. Wordt het scenario 1 of 2?

Dat hangt er vanaf wie er op dat moment de baas is: mijn mobieltje of ikzelf.

Scenario 1: ik ben de baas. Nadat ik het alarm heb uitgezet leg ik mijn mobieltje terug waar hij lag. Ik sta op en begin aan mijn ochtendritueel: water drinken, mediteren, strekoefeningen, lezen, ontbijten, etc. Anderhalf uur later zit ik achter mijn bureau, klaar om de werkdag te beginnen. Ik weet wat ik wil bereiken vandaag en ik ben aan de bal. De CEO van mijn leven. Vol energie. Momentum. Proactief. Kom maar op, ik kan de hele wereld aan.

Hoe anders is scenario 2! Nadat mijn alarm is uitgedrukt kan ik de verleiding niet weerstaan en haal ik m’n telefoon van flight modus. Even Instagram Stories checken (mijn favoriet!). En m’n WhatsApp-berichten. Dan het nieuws, het weer, Facebook, Snapchat, nog een keer het nieuws, beurskoersen, nog maar een keer het nieuws. En dan toch nog maar even kijken of er al nieuwe Instagram Stories bijgekomen zijn. Dit kan wel even zo doorgaan. Een kwartier, een half uur, soms een uur…  ik ben tenslotte eigen baas en ik heb geen kinderen die ik de deur uit hoef te werken.

Slaaf
Als ik uiteindelijk opsta, veel later dan normaal, ben ik het momentum totaal kwijt. Ik heb nul energie, geen zin om te starten. M’n ochtendritueel sla ik over; dat kost alleen maar tijd. Ik ben reactief. Heb de hele verdere dag het gevoel dat ik achter de feiten aan loop en er komt beduidend minder uit m’n handen dan gewoonlijk. Ik baal van mezelf. Niks CEO van mijn leven. Slaaf.

Het moge duidelijk zijn: mijn mobieltje is ’s morgens mijn vijand voor een productieve dag (en dat geldt eigenlijk niet alleen ’s ochtends…).

Het komt dus aan op discipline. En op die ene seconde waarin ik al dan niet bewust besluit dat ik een productieve dag ga hebben.

Afspraak met mijzelf
En daarom heb ik begin dit jaar een onderdeel aan mijn ochtendritueel toegevoegd. Een afspraak met mijzelf:

Ik zet mijn alarm uit en laat vervolgens mijn telefoon op flight modus staan totdat ik mijn ochtendritueel heb afgerond en twee focusblokken van 50 minuten elk heb gewerkt aan mijn meest belangrijke taken. Pas dan (en dat is meestal rond 09.00 uur) gaat mijn telefoon aan en heb ik contact met de buitenwereld.

Voor die tijd lees ik dus ook geen mail. Ook niet op mijn computer. Mijn mail is feitelijk een to-do list waar anderen iets op schrijven. Mensen die iets van mij willen, die iets van mij nodig hebben. En dat is oké, maar niet tijdens die cruciale start van de dag waarin ik proactief wil zijn en alleen wil werken aan de dingen die voor mij belangrijk zijn. Reactief reageren op de wensen van anderen doe ik later wel.

Tot het moment dat ik mijn telefoon aanzet, is de ochtend van mijzelf. Ik ben de baas. Niemand anders dan ik bepaalt hoe de start en de eerste belangrijke uren van mijn dag gaan verlopen.

Mijn volgende stap is het kopen van een echte wekker…

 

En nu jij!
Hoe ga jij om met je mobiele telefoon in de ochtend? En op welke manier heeft dit invloed op jouw productiviteit? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Nieuwsbrief!

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs