Super productief: 7 tips voor een workation

Afgelopen dagen was ik op workation. Een hippe term voor er even tussenuit zijn en ondertussen hard werken.

Een paar keer per jaar heb ik die behoefte om mijzelf af te zonderen.  Om dan helemaal te kunnen focussen op één onderwerp of project. Iets wat ik al een tijd voor mij uitschuif. Of wat niet opschiet omdat het zich niet leent om zo af en toe een uurtje aan te werken.

Meestal neem ik daar 3 dagen de tijd voor. Op die manier kan ik echt meters maken. En het liefst doe ik dat in een andere omgeving dan waar ik normaal werk, omdat een vreemde omgeving mij helpt om nog beter te focussen.

Toen ik nog in loondienst was, deed ik mijn workation meestal vanuit huis. Als thuiswerkende ondernemer ga ik het liefst naar het spreekwoordelijke hutje op de hei.

De gedachte achter mijn workation

Ooit las ik dat Bill Gates zichzelf twee keer per jaar afsloot van de wereld door naar een afgelegen plek te gaan, buiten bereik van telefoon en internet, om daar een week lang na te denken.

Nu is een week lang voor mij meestal niet haalbaar (en niet nodig), maar ik herken de kracht van het langere tijd jezelf richten op één specifiek iets. In mijn geval gaat het niet zozeer om nadenken, maar om het heel gericht aan iets te werken.

De voordelen van een workation

 • Je kunt echt ergens induiken, zonder gestoord te worden door anderen of door ander werk
 • Je brein is met maar één onderwerp bezig en dat geeft rust. Ik merk dat ik met veel betere ideeën kom dan als ik ergens alleen maar hapsnap aan kan werken.
 • Door zo’n periode echt af te bakenen, merk ik ook dat ik aan praktisch niets anders meer denk. De wereld om mij heen bestaat even niet meer en dat maakt dat ik veel beter kan focussen.
 • Door niet te switch-tasken (het steeds wisselen van taken) is mijn brein veel rustiger, wat ervoor zorgt dat ik ’s nachts beter slaap en ’s morgens wakker word met veel nieuwe ideeën.
 • Het voelt geweldig goed om je project/taak binnen een paar dagen helemaal te hebben afgerond, of in ieder geval echt meters te hebben gemaakt.
Mijn tips voor je workation
 • Blokkeer ruim van tevoren een tijdsperiode in je agenda (bij mij meestal 3 dagen) en houd die vrij. Verdedig desnoods met hand en tand!
 • Laat je omgeving weten dat je die dagen niet beschikbaar bent en in principe ook niet bereikbaar. Zet tijdig je Out of Office reply aan.  
 • Zorg dat je fysiek op een andere plek kunt werken. Werk je normaal op kantoor? Dan is thuiswerken te overwegen. Maar het liefst ga ik naar een plek waar ik echt even helemaal weg ben. Een vreemde omgeving helpt mij om nog beter te focussen.
 • Kies één project of onderwerp waar je aan wilt werken en zorg dat je alle materialen voor dat project bij je hebt. Laat ander werk thuis!
 • Werk in afgebakende tijdsblokken. Voor mij zijn dat meestal blokken van 2 uur: 50 minuten focussen – 20 minuten pauze – 50 minuten focussen. Ik doe tijdens een workation 3 (soms 4) van deze blokken op een dag, met tussen ieder blok minimaal een uur pauze.
 • Zorg dat je in de pauzes echt loskomt van je werk én van je schermpjes. Je brein heeft rust nodig en je onderbewustzijn tijd om alles te verwerken en nieuwe verbanden te kunnen leggen. Dus ga naar buiten, maak lunch of diner, etc.
 • Bevalt je workation? Plan er dan vaker een in. Mijn doel is om 3-4 keer per jaar de hort op te gaan.   

En dan nog een tip voor in de Corona-periode: veel hotels verhuren nu overdag kamers als werkplek. Voor een paar tientjes een hele dag ongestoord werken. Ik zeg: doen!

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Nieuwsbrief!

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs