Geen motivatie? 7 tips om weer productief te worden

Geen motivatie? Met deze tips word je weer productief

Wie herkent het niet? Je hebt een heleboel dingen te doen, maar nul motivatie.

Het liefst zou je de hele dag bankhangen en series kijken, maar dat is vandaag geen optie. Je weet dat je aan de slag moet, maar je bent niet vooruit te branden. 

Geen motivatie? Met deze tips word je weer productief

Ik geloof niet dat ik de enige ben die hier last van heeft. Maar in de loop der tijd heb ik voor mijzelf een aantal manieren gevonden om hiermee om te gaan.

Hieronder mijn 7 tips om alsnog productief te worden. Voor jou ter inspiratie.

Creëer een gevoel van actie

Als ik helemaal nergens zin in heb dan helpt het mij vaak om te beginnen met een klein huishoudelijk klusje. De vaatwasser uitruimen of de was opvouwen. 

Of even flink bewegen. Een korte wandeling of een serie squats of lunges. Gewoon om in actie te komen. De ergste sloomheid is dan meestal wel weg. 

Verstop je telefoon

Mijn telefoon is de perfecte afleiding voor als ik nul zin heb om aan de slag te gaan. Alleen stevige maatregelen werken dan; uit en weg. Mijn telefoon in de slaapkamer en ik aan het werk achter mijn bureau. 

Drink voldoende water

Vochttekort kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.  Ooit geleerd van mijn vroegere leidinggevende: als je je sloom of moe voelt, drink dan twee flinke glazen water. Klinkt misschien vreemd, maar werkt als een dolle!

Verander van werkomgeving

Je brein wordt actiever op het moment dat het nieuwe prikkels krijgt. Daarom helpt het om ergens anders te gaan werken dan normaal. 

Zo word ik ineens een stuk productiever als ik in een koffietentje ga zitten met mijn laptop. Of nu in Coronatijd bij een -eveneens thuiswerkende- vriend aanschuif aan zijn keukentafel.  

Maar het kan ook minder radicaal; laatst ben ik aan de andere kant van mijn bureau gaan zitten. Ook dat werkte. 

Ruim je bureau op

Misschien wel de tip die mij het meest helpt; ik word heel blij van het werken aan een zo leeg mogelijk bureau. Kennelijk heb ik behoefte aan een rustige en overzichtelijke omgeving. Het geeft mij een gevoel van lean & mean. 

Dus als ik nul motivatie heb om aan de slag te gaan dan besteed ik een paar minuten aan het leeg- en schoonmaken van mijn bureau. Daarna mag alleen het hoogstnoodzakelijke terug op mijn bureau: meestal alleen mijn laptop en een notitieboekje.

En daarna zit ik met plezier achter mijn bureau en heb ik zin om aan de slag te gaan. Echt waar 😊

Herstart je computer

Voor mijn computer geldt hetzelfde als voor mijn bureau. Ook daar wil ik rust en overzicht. Dus als er tientallen tabbladen en programma’s openstaan dan ergert me dat. 

De snelste remedie: mijn computer herstarten. Dan is vervolgens alles weer fris en nieuws. 

Maakt een to-do lijst

Je brein heeft behoefte aan duidelijkheid en overzicht. Als ik dat niet heb dan merk ik dat ik mijn brein onrustiger wordt en ik weerstand voel om aan de slag te gaan. 

Daarom maak ik iedere dag een kort to-do lijstje met mijn (maximaal 3) Meest Belangrijke Taken voor die dag. Geen lange lijst dus, want dat werkt niet op een dag dat ik niet gemotiveerd ben, maar alleen de meest essentiële taken. En misschien nog wat kleine dingetjes voor daarnaast. 

Daarom maak ik iedere dag een korte to-do lijst met taken voor die dag. Anders ben ik de hele tijd in mijn hoofd bezig met alle dingen die ik nog moet doen. 

En nu jij!

Ik ben benieuwd; wat werkt voor jou om weer productief te worden als je niet gemotiveerd bent? Deel je tips in het commentaarveld hieronder. 

delen
tweet
delen
save
delen

4 reacties

  1. Fijne tips. vooral dat waterdrinken. lekker concreet. Soms zie ik er zo tegenop omdat ik teveel aan andere mensen heb beloofd en al weet dat ik het (weer) niet redt. Het helpt mij als ik mezelf een kleine dagtaak opleg en met mezelf afspreek dat ik dan al goed werk heb geleverd. Of dat ik dat klusje af moet hebben voor 10.00 uur. Met zo’n deadline ben je er wel na 10.00 helemaal vanaf.

    1. Ja, teveel zaken op je to-do lijst werkt vaak demotiverend. Je brein wil graag kunnen winnen en als er een massa taken op je lijst staan dan haakt je brein af. Beter inderdaad om een beperkt aantal -belangrijke- taken te noteren en te zorgen dat je die afkrijgt. Jij blij, en alles wat je daarna nog doet is mooi meegenomen 😊

    1. Ja, heel herkenbaar! Even helemaal loskomen van dat waarmee je bezig bent. Jas aan en naar buiten! En het mooie is dat ik dan meestal terugkom met nieuwe perspectieven en ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding BrainDump naartoe sturen?

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding Ideale Planning naartoe sturen?