Productiever worden? Pauzeer meer!

In drukke tijden hebben we de neiging om lang achter elkaar door te werken. Vooral geen pauzes. Een bezoek aan de wc kan er net van af, maar dan snel verder. En tijdens topdrukte nemen slaan we de lunchpauze over of eten we een broodje achter de computer. Geen tijd te verliezen, het werk moet af.

Het blijkt echter contraproductief te zijn om geen pauzes te nemen. Je hersenen hebben momenten van rust nodig om daarna weer volledig toegerust te zijn voor het hoognodige denkwerk.

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig nemen micropauzes al veel helpt. Het afwisselen van werk met korte momenten van rust helpt je om daarna weer beter op je werk te kunnen concentreren.

Je hersenen kunnen zich ongeveer 40 minuten focussen op een taak. Daarna gaat je brein in een lagere versnelling. Dit komt omdat dan het gedeelte van je hersenen waar je creativiteit, je probleemoplossend vermogen en je vermogen tot kritisch denken huizen, uitgeput raakt.

Alle inzichten, ideeën en indrukken hopen zich op. Pas op het moment dat je je brein even rust gunt, krijgt het tijd om dingen op een rijtje te zetten, creatieve verbanden te leggen en met nieuwe oplossingen te komen.

 

Het resetten van je brein 

Het is dus nodig om je brein af en toe te resetten. Om dat te doen hoef je geen lange wandeling maken of je werk een uur stil te leggen; ieder uur minimaal vijf minuten pauze doet al wonderen. Je kunt ervoor kiezen om één langere micropauze per uur te nemen, of bijvoorbeeld twee kortere pauzes te nemen.

Let wel op: je hersenen hebben een paar minuten nodig om tot rust te komen. Maak je pauzes dus niet te kort

 

De invulling van je micropauze

Het succes van je micropauze hangt sterk af van wat je ermee doet. Even bewegen blijkt veel effectiever dan blijven zitten en voor je uit staren. Koffie halen, even naar het toilet, twee trappen op en af, buiten een luchtje scheppen, rek- en strekoefeningen; kies wat je prettig vindt.

Ik werk veel vanuit huis en spaar huishoudelijke taken op voor tijdens mijn micropauzes. Vuilnis buitenzetten, even naar de glasbak, vaatwasmachine uitruimen; allemaal zaken die ik in een paar minuten pauze kan doen.

 

Grootste valkuil: de telefoon

De verleiding is groot om tijdens je (micro)pauze in je telefoon te duiken. Doe dat niet. Laat ‘m liggen. Appjes lezen, Facebook checken of een YouTube-filmpje bekijken, herkent je brein niet als pauze. Je bent dan nog steeds bezig met informatie bewerken.

 

Wat kun jij nu direct doen?

  1. Zorg dat je vandaag ieder uur (of vaker als dat beter voelt) een seintje krijgt dat het tijd is voor een micropauze. Veel activiteitenmeters (bijvoorbeeld Fitbit) kun je hier hierop instellen. Zet anders een reminder/wekker
  2. Loop tijdens je micropauze even weg van dat wat je aan het doen was. Liefst de ruimte uit, waardoor je brein wat andere prikkels krijgt
  3. Doe, met name als je je wat suf voelt, wat strekoefeningen en een paar kniebuigingen, zodat je hartslag wat omhoog gaat en je bloed sneller gaat stromen
  4. Weersta de verleiding van je mobiele telefoon 🙂

 

En nu jij: Wat doe jij om je brein te resetten? Laat van je horen in het commentaarveld hieronder!

 

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Nieuwsbrief! 

 

 

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs