Maak je hoofd leeg met een Brain Dump

 

Het gebeurde om de haverklap. Probeerde ik mij te concentreren op mijn werk, schoten er ineens allerlei gedachten door mijn hoofd: Brood is bijna op; straks even naar de bakker. Oh, M. is bijna jarig. Cadeautje? En niet vergeten K. te bellen. Wat zijn eigenlijk de regels voor handbagage tijdens mijn vlucht? Hoe zal ik verder gaan met mijn project? Moet mijn rijbewijs niet bijna verlengd worden? Wat ga ik koken als H. komt eten?

Met een beetje geluk werd het een hele fanfare van verschillende onderwerpen. Gedachte na gedachte, de een nog luider dan de ander. Weg focus. En ik schoot dus ook niet op met mijn werk.

Dit gebeurde niet alleen als ik zat te werken. Het zelfde scenario kon zich voordoen tijdens een goed gesprek – ‘hmmmm, straks niet vergeten om kattenvoer te kopen. En naar de stomerij te gaan’ – en dan maar half luisteren – ‘wat zei ze nou net?’ -.

En dan was er ook nog de avondversie – bij het in slaap vallen –  en nog erger: de nachtversie. Wakker schrikken omdat ik ineens iets bedacht wat ik echt niet mocht vergeten en dan in een maalstroom van gedachten komen. Vaak dezelfde gedachten die de hele dag al door mijn hoofd spookten.

Het ergste: die losse eindjes gaven mij het gevoel van geen overzicht hebben, van overweldigd zijn. Ik was niet in control. En dat leidde tot stress.

 

Herkenbaar?

 

Je brein is een fabriek, geen opslagloods

Je brein is een krachtige machine, met name als het gaat om het produceren van ideeën en gedachten. Maar uit neurologisch onderzoek blijkt dat het brein niet goed is in het vasthouden van die gedachten.

Eigenlijk kan het maar een paar dingen tegelijk onthouden – of het nu gaat om zaken die je nog moet afmaken, een mail die je nog moet versturen of de aanstaande verjaardag van je moeder.

Nog niet afgemaakte taken en andere zaken die nog openstaan nemen veel ruimte in. Veel meer dan de dingen die je wél hebt afgerond. Ze zorgen voor een aanhoudend besef, ergens in je achterhoofd,  dat ‘er nog iets gedaan moet worden’, wat leidt tot onrust.

Daarnaast -en niet onbelangrijk lijkt mij- zorgt het vasthouden in je brein van al die open loops dat er veel minder bandbreedte overblijft voor denkwerk en creativiteit.

Kortom: je brein is een fabriek, geen opslagloods. Dat opslaan en vastleggen van ideeën en gedachten kun je beter extern doen. De hoogste tijd dus voor een Braindump.

 

Wat is een braindump?

Een braindump is eigenlijk een grote schoonmaak in je hoofd. Het is simpel – in feite is het niet meer dan het opschrijven van alles wat jouw brein bezighoudt – en tegelijk heel doeltreffend.

Het regelmatig doen van een braindump – liefst minimaal één keer per week – levert je het volgende op:

  • Rust en ruimte in je hoofd
  • Beter na kunnen denken, meer creativiteit
  • Makkelijker resultaten halen door verbeterde focus
  • Minder vergeten
  • Beter overzicht
  • Gevoel van ‘in control’ zijn
  • Minder stress

 

Hoe doe je een braindump?

  • Sluit je voor 20-30 minuten af van alles en iedereen, zodat je je volledig kunt concentreren
  • Pak een pen en voldoende papier en noteer alles wat in je hoofd opkomt. Alles wat jouw brein op dit moment vasthoudt. Ben je na een half uur nog niet klaar? Ga gerust door tot je niets meer kunt bedenken.
  • Verwerk de opbrengst op een manier die bij jou past. Noteer dingen in to-do-lists, boodschappenlijstjes, je agenda, etc.

 

Aan de slag!

Wil je direct aan de slag met de braindump? Maak ruimte in je agenda, pak pen en papier en je bent klaar om te gaan. Hieronder kun je een uitgebreider stappenplan, inclusief extra tips, downloaden. Veel succes!

 

 

 

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Nieuwsbrief!

 

 

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs