5 tips voor productiever én prettiger werken in Coronatijd

Eind 2020 stond ik in dubio. Eigenlijk was ik van plan om twee weken Kerstvakantie te nemen. Ik had een goed jaar gedraaid en was wel een beetje klaar met de eentonigheid van werken in de lockdown.

Soms kon ik niet eens bedenken welke dag het was. Alle dagen voelden hetzelfde. Alsof het constant donderdagmiddag 5 uur was. Suf, saai, grijs en niks te beleven. Eén grote blur.

Ik had weinig energie en ik moest me er echt toe zetten om iedere dag weer aan de slag te gaan.

Ik was toe aan vakantie.

Toch twijfelde ik, want er lag een uitdaging. In februari wil ik mijn nieuwe online training over productiviteit lanceren en daar was nog genoeg voor te doen.

En de vakantieperiode is een prima tijd om door te werken op m’n eigen tempo. Zonder gestoord te worden door mails, telefoontjes en verwachtingen van anderen.

En zo besloot ik alsnog om door te werken. Maar dan wel op een manier die me ook nog een beetje vakantiegevoel zou geven. Met meer plezier en energie dan in de weken daarvoor. Een manier die beter bij mij past.

Werken op een manier die bij mij past

Op de eerste dag van de vakantie heb ik een lijst gemaakt met de dingen die mij de afgelopen tijd tegenstonden. Dingen die ik in de vakantie anders wilde. En met de top-5 van die lijst ben ik aan de slag gegaan.

Geen grote aanpassingen, geen aardverschuivingen. Gewoon een paar afspraken met mijzelf die weer lucht en ruimte brachten. Eigenlijk creëerde ik mijn ideale werkdag.

Die twee weken heb ik op die manier gewerkt. En dat is mij zo goed bevallen dat ik heb besloten om dat na de vakantie zo veel mogelijk vol te houden.  

5 tips voor ontspannen werken in Coronatijd

Hieronder de vijf aanpassingen die mij helpen om relaxter te werken.

’s Avonds niet werken

De weken voor kerst was het mijn gewoonte geworden om ’s avonds door te werken. Niet omdat het per se nodig was, maar door de lockdown was er weinig lolligs te beleven, dus dan maar nuttig bezig zijn.

Maar het nut daarvan was beperkt. Het maakte dat ik niet loskwam van mijn werk en dat de afwisseling, die door de lockdown toch al beperkt was, nog minder werd. Met als gevolg dat ik de volgende dag nog harder mijn best moest doen om mezelf naar m’n laptop toe te slepen

Dus sinds het begin van de kerstvakantie werk ik niet meer ’s avonds. Om vijf uur sluit ik de boel af en daarna probeer ik zoveel mogelijk weg te blijven van mijn computer. Ik ben weer boeken gaan lezen en besefte toen pas hoezeer ik dat had gemist.

Meer naar buiten

De weken voor de kerstvakantie was het vaak slecht weer. En dus zat ik meer binnen dan normaal. Totdat ik merkte dat daar nogal chagrijnig van werd.

Dat zat hem voor een groot deel in het minder bewegen maar ook het gebrek aan frisse lucht maakte dat ik behoorlijk futloos werd.

Pauzes bracht ik vaak door op de bank, scrollend op mijn telefoon. Hoe lamlendig wil je het hebben? Ik werd gek van mezelf.

Dus tijdens de vakantie plande ik mijn pauzes met behulp van Buienradar en desnoods nam ik een paraplu want ik besloot iedere dag minimaal anderhalf uur te wandelen. Gewoon tijdens de werkdag.

En dat was heerlijk dus ook dat houd ik er de komende tijd in.

Telefoon uit en weg

Voordeel van een vakantie: de telefoon kan vaker en langer uit. Door dat gehang was ik behoorlijk verslaafd geworden aan het apparaat en m’n schermtijden waren astronomisch.

Terwijl ik van mezelf weet dat mijn humeur omgekeerd evenredig is met de tijd die ik op mijn telefoon doorbreng.

Weg dus met dat ding.

Tussen kerst en oudjaar heeft mijn telefoon vier dagen in een la gelegen. Twee keer per dag even kijken of er dringende zaken waren en vervolgens weer uit. Een verademing.  

Nu ik weer aan het werk ben is een hele dag offline zijn niet handig, maar het apparaat staat een groot deel van de dag op flight modus en dat is al een grote verbetering.

Denksessies

Normaal zijn ze vast onderdeel van mijn planning, maar de laatste tijd waren ze door drukte van de tafel gevallen; mijn wekelijkse momenten om rustig na te denken.

Wat heerlijk om weer even uit de doe-modus te komen en de tijd te nemen om met een kop koffie en pen en papier op de bank te gaan zitten en m’n bovenkamer aan het werk te zetten.

Een probleem bij de kop pakken, m’n tanden zetten in een vraagstuk, oplossingen verzinnen voor een uitdaging of gewoon stil zitten en kijken wat er in mij opkomt.

Waar ik ook voor kies, zo’n denksessie levert mij altijd veel meer op dan als ik alleen maar in de doe-modus blijf. Het geeft helderheid, overzicht en nieuwe ideeën en perspectieven. En daarmee meer energie.

En dat voelt goed, dus sinds de vakantie zijn ze weer vast onderdeel van mijn planning.

Meer tijd doorbrengen met anderen

Door de lockdown was m’n sociale leven bijna homeopathisch verdund geraakt. Met als gevolg dat alle dagen hetzelfde voelden en het leven een eindeloze grijze massa werd. Ik miste de menselijke energie en de gesprekken met vrienden.

Tijd dus om bewust ruimte te maken voor contact met anderen. Desnoods maar wat minder werken; die investering verdien ik wel weer terug.

Favoriet zijn de wandelafspraken met vrienden. Het liefst live, in een weekend, zodat we elkaar ook echt ontmoeten. En als dat niet lukt dan doen we een telefonische wandeling op een doordeweekse dag.

Het is heerlijk om weer nieuwe verhalen en perspectieven te horen en te lachen om oude en nieuwe grappen. En na zo'n wandeling is m'n hoofd leeg en is het prima om weer aan de slag te gaan.

Productiever door minder werken

Ik heb nu ruim een maand op bovenstaande manier gewerkt en dat bevalt me goed.

En ja, ik werk nu minder uren dan voorheen. Maar doordat mijn werkdag korter is, word ik gedwongen om doelgerichter aan de slag te gaan en ben ik uiteindelijk productiever.

Daarnaast heb ik meer ideeën, meer energie en iedere dag weer zin om aan de slag te gaan.

De komende tijd houd ik vinger aan de pols en zal ik aan het eind van iedere week kort terugkijken of er dingen zijn die ik wil en kan veranderen om zo het werken in Coronatijd prettiger te maken


En nu jij! 

Wat zou jij willen veranderen om meer ontspannen te kunnen werken in Coronatijd? Deel hieronder jouw tips met ons! 

delen
tweet
delen
save
delen

2 reacties

  1. Ik heb mijn werktijden dusdanig aangepast/herverdeeld dat ik hoofdzakelijk op tijden werk waarop ik het meest productief ben. Voor mij is dat tussen 7-12 uur.

  2. Ha Petra, als je dat kunt regelen voor jezelf dan is dat een geweldige stap. Super!

    Voor mij zijn de ochtenduren ook heilig en ik plan vergaderingen en andere activiteiten die geen diepe concentratie vragen dan ook zoveel mogelijk in de middag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs