Druk zijn is gemakzucht – tips voor minder druk druk druk

druk zijn

Het is een tijd mode geweest om de vraag “Hoe gaat het?” te beantwoorden met “druk druk druk”. Dat zal ongetwijfeld een juiste weergave geweest zijn van de werkelijkheid, maar tegelijk ontleenden we ook een bepaalde status aan dat druk zijn.

De laatste tijd heb ik het gevoel dat we wat minder borstklopperig doen over hoe druk we zijn, maar tegelijk merk ik in mijn werk dat we met z’n allen nog steeds heel erg druk zijn. En de vraag is of dat nodig is.

We worden allemaal weleens geconfronteerd met een periode waarin alles tegelijk op je afkomt. En ja, dan heb je het een tijd heel erg druk. Maar als druk zijn jouw manier van leven is geworden dan is mijn oprechte vraag: is dat nodig?  



5 redenen waarom we met z’n allen zo druk zijn


Druk zijn is een verslaving

Iedere keer als je iets presteert, maakt je lichaam dopamine aan. Het is een soort beloningsstofje en het geeft je een prettig gevoel. Dopamine komt ook vrij als we onze mail checken of iets van onze to-do-list afstrepen en dat prettige gevoel kan verslavend zijn.


We weten niet wat we écht belangrijk vinden

Productief zijn is iets anders dan druk zijn. Druk zijn is zoveel mogelijk doen in een zo kort mogelijke tijd. Productief zijn is: de dingen doen die echt belangrijk zijn.

Het probleem is dat we vaak niet de tijd nemen om te bepalen wat voor ons belangrijk is.

En dat maakt dat we alles oppakken wat zich aandient. Zonder voor onszelf te bedenken: moet ik dit wel doen? En zo maken we geen keuzes en doen we wat ons voorhanden komt. En ja, daar hebben we het dan reuze druk mee.

De kunst is om te bepalen wat de dingen zijn die er écht toe doen. De zaken die je gaan helpen om jouw doelen te bereiken. Zowel op het werk als in je privé-situatie. Op het moment dat je dát weet, kun je je op die zaken richten. En voor de andere zaken geldt: negeren, delegeren of pauzeren.


Druk zijn is gemakkelijker

Daar komt nog eens bij dat er meer dan genoeg werk voorhanden is. En met name werk waarvan anderen graag willen dat jij dat voor hen doet.

Zaken die ons echt dichter bij onze doelen brengen, zijn vaak zaken waar we over na moeten denken. Die energie en concentratie vragen. Het zijn niet de gemakkelijkste dingen om te doen.

En als we kunnen kiezen tussen gemakkelijke dingen als het afhandelen van onze e-mail of complexere zaken als het schrijven van een projectvoorstel, dan kiezen we vaak voor het eerste. Het gemakkelijke, drukke werk.


We nemen niet de tijd om te plannen

Zelfs als we wel weten wat belangrijk is, nemen we vaak niet de tijd om te plannen. En dat maakt dat we vaak veel te veel hooi op de vork nemen.

Ik had altijd een hele lijst met dingen die ik in een bepaalde week wilde doen. En iedere keer sleepte ik een groot deel van die taken mee naar de volgende week. Simpelweg omdat een week te kort was voor alles wat ik wilde doen.

Ik was veel te optimistisch over wat ik in een week kon verstouwen. Totdat ik besloot om aan het begin van iedere week mijn taken in te plannen. Per dag en met begin- en eindtijd.

Sindsdien zijn mijn planningen veel realistischer en weet ik beter wat mijn grenzen zijn.

En dat maak het veel gemakkelijker om nee te zeggen tegen verzoekjes van anderen. Omdat een planning inzichtelijk maakt hoeveel tijd je al dan niet beschikbaar hebt om nog meer hooi op je vork te nemen.


We willen aardig gevonden worden

Ik ontmoet in mijn werk veel mensen die het moeilijk vinden om nee te zeggen tegen anderen. Met name als het gaat om verzoekjes als: “Hé, jij bent zo goed in Excel. Zou jij mij kunnen helpen om een draaitabel te maken voor dit rapport?”.

Ze willen hun collega niet voor het hoofd stoten of ze zijn bang om niet aardig gevonden te worden. En natuurlijk is er weinig mis met zo af en toe iets doen voor een ander, maar als daardoor jouw werk zich opstapelt, dan heb je een probleem.

Op het moment dat jij voor jezelf hebt bepaald wat belangrijk is om te doen en je die taken hebt ingepland in je agenda, weet je hoeveel ruimte je hebt om anderen te helpen. En als het niet past dan is er niets mis mee om vriendelijk maar beslist nee te zeggen. Of ze door te verwijzen naar Google (of YouTube) University.



Wat kun jij doen om minder druk te zijn?

  • Bepaal voor jezelf wat belangrijk is voor jou. Wat wil je deze week per se doen of afronden om te zorgen dat je je maand/kwartaal/jaardoelen gaat halen? Dit worden je Meest Belangrijke Taken (MBT’s)
  • Maak voor het begin van de werkweek je weekplanning. Beslis als eerste wanneer je je MBT’s gaat doen en ruim daar voldoende tijd voor in.
  • Tip: Wees proactief en plan je MBT’s in aan het begin van iedere werkdag. Nog voordat je je mail checkt. Zo is de kans het grootst dat je eraan kunt werken zonder dat er door anderen aan je getrokken wordt.
  • Wees kritisch op verzoeken van anderen. Vraag jezelf oprecht af of die taak echt bij jou hoort, of je er tijd voor hebt. Wat mij hielp was om mijn uitgangspunt bij verzoeken te veranderen van “ja, tenzij” in “nee, tenzij”, waardoor ik veel kritischer werd op zaken die naar mij toe geschoven werden.

 

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je hier aan voor onze Nieuwsbrief!

delen
tweet
delen
save
delen
Op facebook
Recente blogs