9 Snelle tips voor meer focus

Onze werkdagen zijn vaak heel gefragmenteerd. Een agenda als een treinongeluk; met afspraken tegen elkaar aan of zelfs overlappend. En dan ook nog de nodige interrupties door mails, telefoontjes, mensen die vragen hebben of door brandjes die geblust moeten worden.

Dit leidt tot verzuchtingen als: “ik ben de hele dag druk geweest maar ik geloof niet dat ik ben opgeschoten”.

Om effectief te zijn  moet je ook de tijd nemen om je tanden ergens in te kunnen zetten. Om meters te maken. Momenten creëren om geconcentreerd en met focus bezig te zijn.

Daarom 9 snelle tips voor een betere focus

1 Plan focusmomenten in

Maak tijdig een planning voor de komende week. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag of uiterlijk maandagochtend vroeg. Maak hierbij gebruik van je ideale planning.

Plan als eerste je focusmomenten in. Idealiter houd je hierbij rekening met zaken als: wat zijn mijn meest productieve uren op een dag/wanneer kan ik mij het best concentreren? En: wat zijn momenten waarop de kans op interrupties het kleinst is?

Uiteraard bestaat de kans dat je planning volledig in de war wordt gestuurd door onverwachte urgente zaken. Maar als je je focusmomenten niet inplant is de kans nóg groter dat het er niet van komt.

2 Bepaal waaraan je gaat werken

Pak één onderwerp bij de kop, richt je hier volledig op en maak dingen af. Het wisselen van taak kost je brein energie en je verliest focus.

3 Werk in –korte- tijdsintervallen

Zorg voor volledige concentratie gedurende overzichtelijke tijdsintervallen. De pomodoro-techniek wordt hiervoor veel gebruikt.

4 Sluit jezelf volledig af

Zoek een plek waar je je goed kunt concentreren. Idealiter een kamer waar je ongestoord kunt werken. Als je gebonden bent aan een kantoortuin of een andere ruimte met pratende mensen, dan kunnen oortjes of een koptelefoon helpen. Voordeel is dat mensen je minder snel zullen aanspreken. Muziek waar je je goed bij kunt focussen of een generator voor productiviteitsverhogende achtergrondgeluiden (ja, ze bestaan!) zoals Noisli.

 

5 Voed je omgeving op

Je bent even niet bereikbaar. Voor niemand. Laat dat weten aan je omgeving en wees streng.

 

6 Weg met alle afleiding

Focus is focus. Dus alles wat niet nodig is voor het uitvoeren van de door jou uitgekozen taak gaat uit, af of weg. Geen notificaties van mails of tekstberichten. En zorg voor een lege werkplek om afleiding te voorkomen.

7 Zoek een andere omgeving

Even weg uit je vertrouwde omgeving kan ook voor een focus boost zorgen. Toen ik veel reisde voor mijn werk ontdekte ik dat ik mij heel goed kon concentreren op plaatsen waar veel mensen waren waar ik niets mee te maken had. Zij zorgden voor menselijke energie, maar ik wist dat ik niet door hen gestoord ging worden. Vliegvelden waren mijn favoriet, maar ook cafés en coffee corners doen het goed.

8 Neem voldoende pauze

Je brein kan langer focussen als het voldoende rust krijgt. Neem daarom regelmatig pauzes en probeer dan even helemaal los te komen van het werk. Zorg voor beweging; idealiter zo dat je hartslag wat versneld wordt, waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen. Tip: weersta de aandrang om in de pauze naar een schermpje te staren.

9 Drink voldoende water

Simpel maar zo doeltreffend: voel je je futloos? Drink een glas water! In veel gevallen van vermoeidheid blijkt je lichaam gedehydrateerd te zijn. Je hersenen zijn extreem gevoelig voor uitdroging. Zorg dat je genoeg water drinkt op een dag, idealiter twee liter. Wacht niet tot je dorst krijgt; je lichaam geeft pas een dorstsignaal als het al uitgedroogd is.

En nu jij! Wat doe jij om je goed te kunnen focussen? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!

Een bericht ontvangen als er een nieuw blog verschenen is?
Meld je aan voor onze Nieuwsbrief! 

delen
tweet
delen
save
delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op facebook
Recente blogs

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding BrainDump naartoe sturen?

Bijna klaar...

Waar kunnen we de Handleiding Ideale Planning naartoe sturen?